Om
Filipa och William är lite av ett magiskt man & fru samarbete! Båda har
gedigna erfarenheter bakom sig innan de började göra eget vin. Filipa har
arbetat med vin i Bordeaux, Mendoza, Margret River samt även med hennes far
Luis Pato såklart. William kommer från restaurangbranschen och har arbetat
som kock, sommelier och krögare i Antwerp, Berlgien.
Deras filosofi är enkel på så vis att de önskar skapa rena viner utan
tillsatser som speglar platsen där vinrankorna växer. Vingårdarna ligger
utspritt på olika plottar i området Bairrada. Området står ut i jämförelse
med resten av Portugal. Här fokuserar man mest på endruvsviner och framför
allt på Baga och Bical. I övriga landet är det vanligt med viner på flera
druvsorter. Jordmånen består huvudsakligen av kalk. Området ligger inte
långt från kusten, ungefär en halvtimme med bil, mellan Atlanten och
Caramulo bergen. Klimatet här är milt och maritimt med en massa olika
mikroklimat i de olika byarna i området. Hos Pato är många vinrankor över
100 år gamla och måste därför arbetas för hand. Den äldsta rankan de har är
pre-phylloxera och daterad tillbaka till 1864!! Det ni - som ett levande
museum. Allt sker enligt biodynamiska principer och de är stolta av sina
fina grisar som betar och bökar i vingårdarna. Bland vinrankorna växer
också fruktträd, buskar, blommor och örter för att öka biodiversiteten.
Filipa’s motto är som känt ‘wines without make up’! Det översätts till att
det bara används naturlig jäst, minimal svavel användning, bara perfekta
druvor från vingården och begränsad användning av ekfat. Stora neutrala fat
används tillsammans med betong och amfora. De gör viner som de själva vill
dricka - viner med tydlig identitet av både druva och växtplats. Balans,
elegans och syra är tre viktiga ingredienser i vinerna!