Filipa Pato

Om

Filipa och William är lite av ett magiskt man & fru samarbete! Båda har gedigna erfarenheter bakom sig innan de började göra eget vin. Filipa har arbetat med vin i Bordeaux, Mendoza, Margret River samt även med hennes far Luis Pato såklart. William kommer från restaurangbranschen och har arbetat som kock, sommelier och krögare i Antwerp, Berlgien.

Deras filosofi är enkel på så vis att de önskar skapa rena viner utan tillsatser som speglar platsen där vinrankorna växer. Vingårdarna ligger utspritt på olika plottar i området Bairrada. Området står ut i jämförelse med resten av Portugal. Här fokuserar man mest på endruvsviner och framför allt på Baga och Bical. I övriga landet är det vanligt med viner på flera druvsorter. Jordmånen består huvudsakligen av kalk. Området ligger inte långt från kusten, ungefär en halvtimme med bil, mellan Atlanten och Caramulo bergen. Klimatet här är milt och maritimt med en massa olika mikroklimat i de olika byarna i området. Hos Pato är många vinrankor över 100 år gamla och måste därför arbetas för hand. Den äldsta rankan de har är pre-phylloxera och daterad tillbaka till 1864!! Det ni - som ett levande museum. Allt sker enligt biodynamiska principer och de är stolta av sina fina grisar som betar och bökar i vingårdarna. Bland vinrankorna växer också fruktträd, buskar, blommor och örter för att öka biodiversiteten.

Filipa’s motto är som känt ‘wines without make up’! Det översätts till att det bara används naturlig jäst, minimal svavel användning, bara perfekta druvor från vingården och begränsad användning av ekfat. Stora neutrala fat används tillsammans med betong och amfora. De gör viner som de själva vill dricka - viner med tydlig identitet av både druva och växtplats. Balans, elegans och syra är tre viktiga ingredienser i vinerna!

Pico i en källare vid en vintunna
Pico i en källare vid en vintunna

Våra viner

Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Bairrada 3B 

  • Druvsort: Bical, Cercial & Maria Gomes
  • Om vinet: Manuell skörd i 20 kg korgar. Försiktigt pressat och jäser i 650 liters använda fat. Méthod traditonell, vinet jäser en andra gång på flaska, då moussen uppstår. Druvorna kommer från 30 år gamla rankor som växer i sandig kalksten. Sedan start 2001 arbetar de med biodynamiska odlingsmetoder.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Nossa Calcario

  • Druvsort: 100% Bical
  • Om vinet: Vinet kommer från ’grand cru’ byn Ois do Bairro (Filipas hemby). Kalkrik jord. Sedan start 2001 arbetar de med biodynamiska odlingsmetoder. Filipa skördar aningen tidigare än sina grannar för att behålla fräschören i sina viner. Vinet har jäst med naturlig jäst och lagrats på använda ekfat. 10 % har även jäst med skalen på amfora.
Läs mer i faktabladet
Vinflaska med Wine Trade på etiketten.

Bical Arinto

  • Druvsort: 80% Bical & 20% Arinto
  • Om vinet: Druvorna kommer från ca 30 år gamla rankor. Jormånen är kalk. Sedan start 2001 arbetar de med biodynamiska odlingsmetoder. 10 % jäser på använda ekfat och resterande jäser på ståltank. Efter 5-6 månaders lagring blandas vinerna innan det buteljeras.
Läs mer i faktabladet
2022 Post Quer...s Baga

2022 Post Quer...s Baga

  • Druvsort: Baga
  • Om vinet: Druvorna kommer från flera små vingårdar i Óis do Bairro, + 80 år gamla rankor. Området är känt sen länge för att odla riktigt bra Baga! Här domineras jordmånen av kalklera. Bairrada ligger inte långt från kusten, ungefär en halvtimme med bil, mellan Atlanten och Caramulo bergen. Klimatet här är milt och maritimt..
Läs mer i faktabladet